Care sunt cele mai bune saltele de dormit in 2024?

5
(1)

Dacă vrei să cumperi o saltea, s-ar putea să fi observat că e greu să afli care este cea mai bună pentru tine. Asta pentru că sunt multe modele pe piață și trebuie să știi exact ce vrei.

În articolul de azi, o să-ți aratăm ce să iei în considerare pentru a achiziționa o saltea bună.

Top 3 saltele de dormit confortabile

Aceste saltele se evidențiază printr-un raport calitate-preț excelent și sunt recomandate 100% pentru tine. Vrei mai multe detalii despre cum o alegi pe cea mai bună? Citește mai departe criteriile principale pentru a face o alegere!

Tipuri de saltele

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să te gândești la ce fel de saltea ai nevoie. Asta o să te ajute să reduci opțiunile cu mai mult de jumătate. Există multe tipuri de saltele, dar cele mai comune sunt:

  • Saltele cu arcuri: Acestea folosesc arcuri metalice sau din alte materiale pentru suport. Au fost cele mai populare cândva, dar acum poate că nu mai sunt la fel de la modă. Totuși, sunt o opțiune bună pentru cineva care vrea o saltea convenabilă și bună.
  • Saltele ortopedice: Acestea sunt făcute special pentru a-ți susține bine corpul și pentru a-ți ține coloana vertebrală dreaptă când dormi. Ele sunt gândite să prevină sau să trateze problemele de spate. Totuși, trebuie să ții minte că termenul „ortopedic” poate însemna lucruri diferite pentru diferiți producători, iar nu toate saltelele etichetate astfel sunt de înaltă calitate.
  • Saltele din spumă: Acestea sunt făcute din diferite tipuri de spumă, precum spuma poliuretanică sau spuma cu memorie, care se adaptează formei corpului. Spuma poliuretanică este foarte comună și oferă un suport bun, în timp ce spuma cu memorie se mulează pe corp, reducând punctele de presiune.
  • Saltele din latex: Latexul poate fi natural sau sintetic și este un material elastic și durabil care oferă un suport excelent corpului. Saltelele din latex sunt și antibacteriene și antialergenice, fiind bune pentru cei cu alergii.

Mai sunt disponibile saltele hybrid. Acestea sunt o combinație între arcuri și spumă, oferind atât suport cât și confort. Dacă nu poți decide între o saltea cu arcuri și una cu spumă, o saltea hybrid poate fi alegerea perfectă.

Duritate


Duritatea unei saltele se referă la cât de tare sau cât de moale este. Alegerea corectă a nivelului de duritate depinde de ce îți place și de ce ai nevoie. Există diferite grade de duritate, de la moale la extra-ferm. 

Iată câteva exemple și cum poți alege:

  1. Moale: Saltelele moi sunt confortabile și mai puțin tari. Pot fi bune pentru cei care dorm pe o parte sau pentru cei care preferă o suprafață mai pufoasă. Sunt potrivite și pentru cei cu puncte sensibile sau care vor să se „afunde” în saltea.
  2. Medie: Saltelele cu duritate medie sunt un compromis între confort și suport. Pot fi bune pentru cei care dorm pe spate sau pentru cei care vor ambele, suport și confort. Sunt potrivite și pentru cupluri care au preferințe diferite.
  3. Fermă: Saltelele ferme oferă un suport maxim și sunt mai puțin predispuse să se lase în timp. Sunt potrivite pentru cei care dorm pe spate sau pentru cei care au nevoie de un suport mai puternic pentru coloană. Sunt preferate și de cei mai grei sau cei cu probleme de spate.
  4. Extra-fermă: Saltelele extra-ferme oferă cel mai mare suport și sunt cele mai puțin predispuse să se lase în timp. Sunt bune pentru cei care au nevoie de un suport foarte tare pentru coloană sau pentru cei care preferă o suprafață extrem de tare.

Pentru a alege corect nivelul de duritate al saltelei, gândește-te la ce te face să te simți confortabil, cum dormi, cât cântărești și dacă ai vreo problemă medicală sau de spate. Încearcă să testezi diferite niveluri de duritate înainte să cumperi.

Dimensiuni saltea

Pentru a evita surprizele atunci când ajunge comanda cu salteaua nouă, e recomandat să măsurați spațiul disponibil înainte de a face comanda. De obicei, paturile single au între 180 și 200 de centimetri lungime și între 70 și 90 de centimetri lățime.

Există o varietate mare de soluții pentru o saltea destinată unui pat dublu. Aceste paturi au în general aceeași lungime ca cele single, adică între 180 și 200 de centimetri. 

În ceea ce privește lățimea, poate varia de la 140 de centimetri pentru paturile economice, la 160 de centimetri pentru cele mai comune modele, și uneori poate ajunge până la 200 de centimetri pentru anumite modele.

Poziția de somn

Dacă dormi pe spate, o saltea cu fermitate medie ar fi cea mai potrivită alegere. Astfel de saltele ar trebui să îți asigure o postură de somn în care coloana vertebrală este aliniată corect cu gâtul și capul.

Dacă preferi să dormi pe o parte, ar trebui să optezi pentru o saltea mai moale. Totuși, aceasta nu ar trebui să fie prea moale, pentru a asigura o bună redistribuire a presiunii de pe umeri și șolduri.

Dacă obișnuiești să dormi pe burtă, ai nevoie de o saltea mai fermă. Aceasta va amortiza pieptul, burta, șoldurile și genunchii, menținând în același timp o aliniere corectă a coloanei vertebrale.

Temperatura corpului

Dacă ai tendința să transpiri în timpul nopții, ar fi indicat să eviți saltelele din spumă pentru a preveni supraîncălzirea și transpirația excesivă. 

Saltelele cu arcuri interioare au tendința de a permite o mai bună circulație a aerului, deoarece căldura corpului se poate dispersa prin spațiile dintre arcuri și să se răspândească în cameră.

Cu toate acestea, dacă preferi totuși senzația oferită de o saltea din spumă, poți lua în considerare o saltea hybrid. Aceasta combină beneficiile spumei cu cele ale arcurilor, fiind mai bine ventilată și ajutând la combaterea supraîncălzirii.

Trebuie să ții cont că aceste saltele hybrid sunt de obicei mai scumpe și pot să nu fie potrivite pentru toată lumea. De asemenea, saltelele din latex sunt o opțiune bună, deoarece sunt mai reci și mai elastice decât cele din spumă cu memorie.

Preț

Chiar dacă prețul nu ar trebui să fie singurul criteriu de selecție, cred că este un aspect important pentru cititorii acestui articol.

Din punctul meu de vedere, pentru o saltea decentă, ar trebui să te aștepți să cheltuiești cel puțin 1400 de lei. Totuși, dacă îți dorești una dintre cele mai bune saltele din România, va trebui să investești cel puțin 1700 de lei.

Care este cea mai bună saltea?

Pe scurt, cea pe care o preferi.

În urma acestui articol mai mult ca sigur ai obținut deja o privire clară asupra opțiunilor disponibile și știi cum să faci alegerea.

Optează pentru o saltea de calitate, deoarece aceasta o vei utiliza pe termen lung!

Cat de util a fost acest post?

Apasa pe stele pentru a lasa rating!

Rating total 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Pin It on Pinterest