Cea Mai Bună Friteuză cu Aer Cald: Ies Cartofii Prăjiți Fără Ulei?

4.9
(9)

Cum să găsești cea mai bună friteuză cu aer cald? 

Tehnologia cu aer cald de la friteuza airfryer te va ajuta să ai parte de o experiență bună de fiecare dată.

Este important doar să înțelegi că nu toate modelele sunt realizate la fel și unele prezintă o calitate mai ridicată decât restul. Acestea vor influența direct gustul preparatelor, astfel încât trebuie să faci alegerea finală cu grijă.

Hai să vedem împreună de ce opțiuni dispui! Mai jos ai un top cu cele mai bune friteuze fără ulei disponibile în momentul de față!

Top Friteuze cu Aer Cald 2024

Ce beneficii ai când cumperi o friteuză cu aer cald de calitate?

Friteuzele cu aer cald sunt acum nelipsite în bucătăriile moderne, nu doar o tendință trecătoare. 

Astfel de produse au beneficii importante, mai ales dacă vrei să adopți un stil de viață sănătos sau cauți modalități mai convenabile de gătit.

Un prim avantaj este sănătatea. 

O friteuză profesională folosește mult ulei, care nu e așa bun pentru o dietă sănătoasă. 

Cu friteuza electrică poți găti fără ulei deloc. Asta înseamnă mai puține grăsimi și calorii în mâncarea ta preferată, scăzând riscul de boli de inimă și alte afecțiuni. 

Și nu trebuie să renunți la gustul crocant al cartofilor prăjiți sau la aripioarele de pui aurii și suculente.

Alte avantaje ar fi acestea:

  • Comoditate: Friteuzele cu aer cald sunt foarte ușor de folosit, adesea având setări prestabilite pentru diferite alimente. Asta înseamnă că poți obține rezultate perfecte apăsând un buton, fără să mai selectezi temperatura sau timpul de gătire. Și multe se opresc singure, deci poți să te relaxezi sau să faci alte lucruri în timp ce mâncarea se gătește.
  • Funcții multiple: Multe modele au alternativa de coacere, grill sau rotisare. Asta înseamnă că poți încerca o varietate de rețete, de la cartofi prăjiți la pui sau alte tipuri de carne. Friteuza cu aer va deveni un erou neașteptat în bucătărie, deschizând ușa către o lume întreagă de opțiuni culinare, fără să ai nevoie de mai multe aparate de gătit.
  • Ușor de curățat: Să fim sinceri, nimeni nu se bucură de curățenia de după gătit. Mai ales când e vorba de grăsimea lăsată de prăjirea cu ulei tradițională. Friteuzele cu aer cald sunt ușor de curățat, iar zonele vor fi spălate rapid. Asta înseamnă mai puțin timp petrecut pe aceeași activitate și mai mult timp liber pentru tine.

Aspecte critice atunci când alegi o friteuză cu aer cald

Mai jos îți voi lăsa o listă de factori pe care îi consider foarte importanți atunci când cauți o friteuză cu aer de calitate.

Capacitatea friteuzei

Capacitatea friteuzei va determina cât de mult se va găti simultan. Gândește-te la nevoile tale și la numărul de oameni pentru care gătești în mod regulat. 

Dacă ai o familie numeroasă sau vei găzdui petreceri sau faci întâlniri cu prietenii, ai nevoie de o friteuză cu capacitate de 5 litri minim.

Vei pregăti porții generoase de cartofi prăjiți, aripioare de pui sau chiar un pui întreg frecvent, fără dificultate.

Dacă vrei un air fryer pentru tine sau 2-3 persoane, este potrivită o friteuză tefal sau de la alt brand de 2-3 litri.

Aceste modele mai mici sunt perfecte pentru persoanele care nu au nevoie să pregătească cantități mari de mâncare deodată. 

De asemenea, spre deosebire de friteuze duble, sunt adesea economice și ușor de depozitat. Cu alte cuvinte, vor fi ideale pentru un spațiu limitat în bucătărie. În general, modelele de mari dimensiuni sunt profesionale și consumă mai multă energie. Prin urmare, este recomandată găsirea unui echilibru între capacitate și buget.

Puterea friteuzei

Puterea unei friteuze cu aer cald este măsurată în wati (W) și indică cât de rapid poate aparatul să atingă temperatura necesară gătitului și să o mențină constantă pe durata procesului. 

O friteuză cu o putere mai mare va încălzi aerul mai rapid, reducând astfel semnificativ timpul de așteptare până când mâncarea este gata.

De exemplu, o friteuză cu o putere de 1700W va fi mai eficientă în gătirea rapidă și uniformă a alimentelor decât una de 1300W. Acest aspect este crucial, în special atunci când ești în grabă și dorești să pregătești rapid o masă, fără a sacrifica calitatea sau gustul.

O friteuză cu o putere mai mare se descurcă mai bine în gătirea unor cantități mai mari de alimente sau a celor care necesită o temperatură mai înaltă pentru a fi gătite corespunzător. Prin urmare, dacă ai o familie numeroasă sau îți place să gătești în cantități mari pentru a economisi timp, atunci alegerea unei friteuze cu o putere mai mare ar putea fi cea mai potrivită.

Intervalul de temperatură

Gândește-te la intervalul de temperatură ca la culorile de pe paleta unui pictor – cu cât sunt mai variate și mai largi, cu atât ai mai multe opțiuni creative. 

La fel e și cu friteuza cu aer cald. Un interval larg de temperaturi îți oferă libertatea să încerci diverse rețete.

De la friteuze care necesită încălzire blândă la 75°C, pentru a dezgheța sau a fermenta alimente, până la temperaturi înalte de până la 200°C sau chiar 205°C. Acestea sunt necesare pentru a obține o crustă crocantă la cartofi prăjiți sau la aripioare de pui.

Diferența între o friteuză cu un interval de temperatură limitat și una cu un interval mai larg este importantă, mai ales dacă ești pasionat de gătit sau îți place să experimentezi în bucătărie. 

Cu cât ai la dispoziție un spectru mai larg de temperaturi, cu atât poți pregăti o varietate mai mare de mâncăruri, transformând friteuza dintr-un simplu aparat pentru prăjit într-unul multifuncțional, capabil să coacă, să frigă și chiar să usuce alimente.

În plus față de versatilitate, controlul precis al temperaturii influențează și calitatea preparatelor. 

Anumite alimente, cum ar fi peștele sau legumele, necesită o temperatură mai scăzută pentru a se găti uniform și pentru a-și păstra textura și suculența. 

Pe de altă parte, pentru a obține aripioare de pui rumenite, ai nevoie de temperaturi mai ridicate. Fără capacitatea de a ajusta temperatura în funcție de specificul fiecărei rețete, rezultatele pot fi sub așteptări, afectând atât gustul, cât și textura preparatelor.

Funcții speciale 

Funcțiile speciale pe care le oferă aparatul pot juca un rol decisiv pentru rezultat.

Este vorba de moduri precum Preheat, Keep Warm și Shake Reminder, care sunt extrem de importante.

Începem cu funcția de Pre-Heat. De ce este atât de utilă? Ei bine, gândește-te ca la o pregătire pentru momentul principal. Se asigură că friteuza fără ulei atinge temperatura optimă înainte de a introduce mâncarea. 

Asta înseamnă că alimentele tale vor începe să se gătească la eficiență maximă din momentul în care le pui în coș, rezultând în preparate mai crocante și uniform gătite.

Apoi, avem funcția Keep Warm. Să zicem că ai gătit ceva delicios, dar restul mesei nu este încă gata sau aștepți ca cineva să ajungă acasă. În loc să lași mâncarea să se răcească și să-și piardă textura perfectă, funcția Keep Warm intră în joc pentru a menține preparatele la temperatura ideală. E ca și cum ai avea un buton de pauză care îți permite să te asiguri că totul este cald și gata de servire exact când ai nevoie.

Nu în ultimul rând, Shake reminder este acea funcție care te anunță când este timpul să agiți sau să întorci mâncarea pentru a asigura o gătire uniformă. Este ușor să te pierzi în agitația pregătirilor sau să te distragi. Această funcție este ca un prieten atent care îți amintește să verifici și să ajustezi mâncarea, asigurându-te că fiecare porție este la fel de perfectă ca și ultima.

Ce se poate găti în friteuza cu aer cald?

O friteuză cu aer cald va face mâncăruri gustoase și sănătoase. E ca o alternativă bună la prăjirea în ulei, oferind multe beneficii și preparate surprinzătoare. Poți face carne crocantă la exterior și suculentă la interior. 

Fie că e vorba de pui, vită sau porc cu o crustă bună.

Și peștele, cartofii prăjiți sau fructele de mare rămân gustoase și proaspete într-o friteuză cu aer cald. Poți găti rețete diverse, de la somon la creveți.

Dacă îți plac legumele, un air fryer le păstrează sănătoase și hrănitoare, dar le face și savuroase. 

Dar deserturile cum ar fi următoarele pot fi făcute:

  • Plăcinte
  • Tort
  • Cheesecake
  • Negresa

Este nevoie doar de un vas special, care nu lipește. 

Care este cel mai bun aparat de gătit cu aer cald?

Un airfryer profesional este o opțiune sănătoasă comparativ cu prăjirea tradițională. Acest produs funcționează cu aer cald, care circulă rapid în jurul alimentelor, uscându-le și rumenindu-le exteriorul.

Comparativ cu cuptoarele tradiționale sau cu prăjirea în ulei, friteuza cu aer cald gătește mai repede și uniform. 

Asta înseamnă mese delicioase în mai puțin timp, ceea ce este ideal pentru un stil de viață aglomerat. 

Este recomandat să optezi pentru un model cu părți detașabile, pentru a se putea întreține cât mai ușor. Design-ul produsului nu contează atât de mult, dar asigura-te că este mărimea potrivită.

Cea mai ieftină friteuză cu aer cald

O friteuză ieftină s-ar putea să nu se ridice la așteptările tale, însă depinde de situație.

În anumite momente, este vorba de reduceri sau de produse care se adresează persoanelor singure, fără familie.

Cel mai bine ar fi să analizezi recenziile de la clienți înainte de a selecta un model. Este important să citești ce zic cumpărătorii verificaț. Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă investiția într-un produs mai scump. 

O friteuză cu ulei s-ar putea însă să nu se merite. Deși face cartofi prăjiți de calitate, această se adresează mai mult celor pasionați de gătit. Uleiul nu poate fi reutilizat și nici să fie lăsat pe termen lung în produs nu este o practică sugerată. În consecință, o friteuză Tefal sau alt brand ar putea fi o opțiune mult mai bună.

Întrebări frecvente despre friteuzele cu aer cald

Ce este o friteuză cu aer cald?

Se mai numește air fryer și este un aparat de bucătărie care gătește alimentele cu aer cald. Așadar, nu mai este necesar uleiul din pregătirea tradițională.  

Care sunt avantajele unei friteuze cu aer cald?

Pe lângă reducerea cantității de ulei pe care îl folosești la gătit, vei face mâncare sănătoasă și cu mai puține grăsimi. Gătirea se va face mai rapid, iar aparatul se curată ușor. Așadar, va fi mai plăcut să stai în bucătărie.

Ce fel de alimente pot fi gătite?

Cele mai recomandate alimente sunt carnea de pui și de pește, însă se mai pot face legume sau deserturi. Caută rețete pe internet și vei avea parte de o gamă vastă de posibilități.

Cum se curăță aparatul?

Fiecare dispozitiv vine cu manual care are instrucțiuni de întreținere. În general, dacă există o tăviță detașabilă, nu trebuie decât să o lași sub chiuvetă. După fiecare utilizare se mai poate folosi un burete pentru a îndepărta resturile alimentare.

Cum se folosește un air fryer?

Se plasează alimentele principale într-un coș și apoi se setează temperatura și timpul de gătire dorit. Asigură-te că nu gătești mai multe deodată, deoarece nu vrei să fie preluat gustul. După gătire, oprește aparatul și lasă alimentele să se răcească pentru servire.

Concluzie

Alegerea pentru cea mai bună friteuză cu aer cald poate fi o adevărată provocare.

Vestea bună constă în faptul că poți lua aceeași decizie de îndată ce înțelegi specificațiile tehnice și ceea ce trebuie să cauți într-un produs.

Sper că acest tutorial ți-a fost util și nu uita să-i dai share dacă ți-a plăcut!

Cat de util a fost acest post?

Apasa pe stele pentru a lasa rating!

Rating total 4.9 / 5. Vote count: 9

No votes so far! Be the first to rate this post.

Pin It on Pinterest